Hoe ontstaat huidverbranding?

Gek eigenlijk, de meeste mensen zijn dol op zon, ze worden er blij van, het geeft een gezonde teint en zorgt voor aanmaak van vitamine D3 maar diezelfde zon heeft ook nadelige gevolgen zoals verbranding van de huid. Een verbrande huid, hoe ontstaat deze eigenlijk? En wat kun je eraan doen om dit te voorkomen?

Verbranding ontstaat door vrije radicalen die onder invloed van UV-straling in de huid worden gevormd. Vrije radicalen zijn reactieve (zuurstof) deeltjes die schade kunnen aanrichten in de cellen van de huid. De door vrije radicalen veroorzaakte schade zorgt uiteindelijk voor de specifieke kenmerken van een verbrande huid, zoals roodheid en zwelling.

Deze deeltjes kunnen alleen schade aanrichten in het levende deel van de huid, dus niet in de hoornlaag, die uit dode huidcellen bestaat. Anti-zonnebrandproducten voorkomen dat de UV-straling in de huid kan doordringen, waardoor er geen vrije radicalen worden gevormd.Er zijn 3 verschillende stralingen:

UV-A: Dit zijn de langste en breedste stralen en dringen het diepst in de huid door (verantwoordelijk voor zonne-allergie) en bruint de huid een heel klein beetje. Versnelt het verouderingsproces doordat ze collageen en elastine vezels vernietigen, dit is zichtbaar rond het 40e levensjaar. UV-A stralen gaan door glas heen en door natte (zwem) kleding. In het ergste geval kunnen UV-A stralen melanomen veroorzaken.

UV-B: Kan levende cellen veranderen en verwoesten. Dit zijn korte stralen maar komen directer op de huid omdat ze minder breed zijn. Zorgt voor het bruiningsproces én voor het verbrandingsproces en verdikken de huid (natuurlijke bescherming van de huid). Ze hebben alleen effect op de opperhuid. Het zijn de gevaarlijkste stralen omdat ze de meeste soorten huidkanker veroorzaken doordat ze vrije radicalen aanmaken.

UV-C: sterkste straling maar bereikt het aardoppervlakte niet.

Let op! De helft van de ontvangen UV straling is afkomstig uit de richting van de zon, de andere heflt bereikt ons van alle kanten door verstrooiing in de lucht. Zo wordt onder een parasol op het strand de UV straling maar met de helft voorkomen, terwijl de warmte straling volledig afgeschermd is. Ook een volledig bewolkte hemel geeft in de zomer nog steeds geen voldoende bescherming tegen UV straling. De bewolking levert dan hooguit een beschermingsfactor 5 op terwijl gangbare zonnebrandcrèmes een beschermingsfactor  van 15 tot 50 hebben.

Het lijkt me duidelijk dat we verbranding van de huid kunnen voorkomen door ons zo min mogelijk bloot te stellen aan UV straling. Dit kan door middel van bescherming door anti-zonnebrand producten die op jouw huid en je blootstelling aan de zon afgestemd zijn, het dragen van kleding en het opzoeken of creëren van schaduwrijke plekken.

Op zoek naar een anti-zonnebrand product? Hier onze favorieten:

PRIORI Tetra fx250 Broad Spectrum SPF 45 & Tetra fx251 Tetra Broad Spectrum SPF 45 Color Guide met universele teint.

Neoderma BlUE BLOOD Face Sunscreen SPF 30 (verkrijgbaar in transparant en 2 tinten)

http://www.brushbeauty.nl/shop/Blue-Blood-Sun-Cream-c-284.html


Janssen Cosmetics Face Guard Advanced SPF30

LavieSage Skin Protect (natuurlijke beschermingsfactor 8, zeer geschikt voor mensen met zonne-allergie, werkt optimaal in combinatie met Skin Balance)
 


Reacties

Populaire posts