Drink je mooi en gezond!

Wist je dat groene thee heel veel goede eigenschappen bevat? Ooit gehoord van polyfenolen? Flavonoïden? Ik vertel je er graag meer over!

Thee wordt gemaakt van warm water met gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Maar wat voor stoffen zitten er nu eigenlijk in deze plant wat thee zo bijzonder maakt?

De manier van bewerken van de theebladeren bepaald uiteindelijk het verschil tussen zwarte, groene of witte thee. Zwarte thee wordt gefermenteerd (gegist), groene thee wordt niet gefermenteerd (hierdoor behouden ze hun groene kleur) en bij witte thee (ongefermenteerd) worden alleen de jongste bladeren en knoppen gebruikt.

Groene thee bevat onder andere belangrijke mineralen, vitamines en antioxidanten.

Antioxidanten:

Polyfenolen 30-40%
Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in planten en dus ook in thee. Ze worden onderverdeeld in tanninen, fenylpropanoïden en flavonoïden. Deze polyfenolen zijn zeer krachtige antioxidanten en beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die schade kunnen aanrichten aan ons lichaam en verouderingsprocessen versnellen.
  • Tannine/looistof: polyfenolen met antioxidant werking. De hoeveelheid tannines in een kopje thee is afhankelijk van hoe lang je de thee laat trekken. De eerste twee tot drie minuten lossen vooral de geur-, smaak- en opwekkende stoffen op. Pas daarna komen de tannines. Als je een thee langer dan zes minuten laat trekken is de hoeveelheid looistoffen aanzienlijk toegenomen. Je merkt dit ook aan de smaak. De tannines zorgen voor het licht-wrange, samentrekkende effect in de mond. Tannines in thee hebben een rustgevende werking op de maag en het darmstelsel.
  • Catechines (waaronder EGCG): een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die als antioxidant in het lichaam werkzaam zijn. Deze catechines zitten in heel weinig voedingsstoffen. Naast groene thee komen deze alleen (en in veel mindere mate) in druiven, zwarte chocolade en wijn voor. Uit verschillende studies blijkt dat EGCG (epigallo catechingallaat) o.a. de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel stimuleert waardoor het een hulpmiddel kan zijn bij het afslanken of het op peil houden van je gewicht.
  • Flavonoïden: pigmentstoffen (kleurstoffen) en in veel gevallen verantwoordelijk voor de felle kleuren van veel fruit, groenten en bloemen. Beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen en vertragen de verbranding in de cel.

Theïne 3-6%
Bij het trekken van thee in heet water komen vooral geur- en smaakstoffen vrij, waaronder theïne/cafeïne, een stof met een mild stimulerende werking. Per kop van 125 ml. bevat groene thee ongeveer 20 mg theïne. Kruidenthee, BBTY ijsthee en rooibos thee bevatten geen theïne.

Theanine 3-4%
Een aminozuur (eiwit) dat voorkomt in de bladeren van thee. Witte thee bevat de meeste theanine en heeft een antioxidant werking. Helpt je lichaam in de strijd tegen bacteriën, virussen en infecties.

Mineralen:
Fluoride
De theeplant haalt fluoride (maakt tanden harder) uit de grond en verzamelt dit in de bladeren.

Mangaan
Mangaan is een mineraal en speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in ons lichaam.

Vitamines:

Vitamine A, B1, B2, B3, C & E
Groene thee bevat onder andere vitamine A (speelt een belangrijke rol bij de opbouw van de huid, weerstand en gezonde cellen), B1 (nodig voor energievoorziening van het lichaam), B2 (vorming van gezonde huid, nagels en haargroei), B3 (belangrijk voor energie aanmaak, remt ontstekingen), C en E (antioxidant).
http://www.brushbeauty.nl/shop/NIEUW-POWER-TEA--BRUSHBEAUTY-THEEBLIK-p-16943.html
Thee voorziet je lichaam van vocht en zonder suiker levert het geen calorieën. Dat komt doordat thee een verwaarloosbare hoeveelheid koolhydraten (5%), vet en proteïnes bevat.

BRUSHBEAUTY heeft 5 verschillende soorten groene thee in haar assortiment waaronder een pure groene thee zonder vruchten of kruiden en 2 theecombinaties van groene en witte thee.

Reacties

Populaire posts