Wat is rauwe chocolade?

Everybody love's chocolate! Nou..... niet iedereen. Vroeger was ik dol op melk en witte chocolade maar nu ik aan het minderen ben met suikers gaat mijn voorkeur uit naar pure en rauwe chocolade. Rauwe chocolade (raw chocolate) is hot én gezond dus ben ik op onderzoek uit gegaan om te achterhalen wát rauwe chocolade nu zo gezond maakt.

Wat is rauwe chocolade?

Rauwe chocolade wordt gemaakt van rauwe cacaobonen (de pit van de vrucht van de cacaoboom). Bij de bewerking van de cacaobonen mag de temperatuur niet hoger zijn dan 42 graden.



Wat betekent rauw?

Voedingsmiddelen die in hun natuurlijke, rauwe vorm gebruikt worden en dus niet nadat zij eerst bereid zijn door middel van koken, bakken, braden, of enige andere vorm van verhitting. De vele micro-organismen (bacteriën, algen, schimmels), die zich van nature in voedingsmiddelen bevinden worden niet door verhitting gedood bij de bereiding, maar blijven leven, zodat ze na het eten van raw food hun functie bij o.a. de spijsvertering maximaal kunnen uitoefenen.

Wat is het verschil tussen een reep chocolade en raw chocolate?

De cacao voor een chocolade reep wordt bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Helaas gaat hierdoor veel van de kracht van de cacao verloren en wordt de van nature aanwezige caffeine hierdoor versterkt waardoor je last kunt krijgen van hartkloppingen, een opgejaagd gevoel of versnelde bloedcirculatie. Daarnaast worden er vaak geraffineerde suikers en vetten toegevoegd.

Bij het produceren van rauwe chocolade worden de rauwe cacao bonen koud gemalen en niet gebrand. Hierdoor blijven bijvoorbeeld de van oorsprong aanwezige antioxidanten (flavonoïden) en mineralen (magnesium) behouden.

Welke eigenschappen heeft cacao?

Cacao verbetert je stemming doordat er tryptofaan in zit, dat van nature vrolijk maakt, stress vermindert en ontspant. Tryptofaan werkt in op je serotonine huishouding, de stof die je stemming positief beïnvloedt.

Noten en zaden die rauw/ongebrand zijn, zitten vol met enzymen. Door ze te weken, komen de enzymen weer tot leven en zou je ze opnieuw kunnen planten en tot boom laten groeien. Dit geldt ook voor de cacaoboon.

Rauwe cacao bevat antioxidanten en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook omega 6-vetzuren en diverse vitamines.

http://www.brushbeauty.nl/shop/healthy-snack-c-545.html

Raw chocolate wordt gemalen tot poeder of raw chocolate nibs of verwerkt in snacks (o.a. Raw Bite, Chocodelics & Pulsin).


Reacties

Populaire posts