Voeding en je huid

Denk jij wel eens na over wat je allemaal gegeten hebt en wat het met je doet? Hoe voel je je na het eten? Krijg je energie of voelt het als een klomp in je maag? Wat doet eten met je huid? Wat je eet gaat naar je huid, maar wat je niet eet gaat niet naar de huid. Denk daar eens over na….
 
Je huid staat elke dag bloot aan veel invloeden van buitenaf zoals chemische stoffen, uv-stralen maar ook schimmels en bacteriën. Je huid beschermt je lichaam tegen al deze invloeden door verdedigingsmechanismen. Om deze mechanismen optimaal te laten functioneren is je huid afhankelijk van voedingsstoffen. Een huid die goed haar functie kan uitoefenen is een gezonde huid en toont ook zo!
 
We hebben nodig voor een goede huidfunctie:
  • Macronutriënten*
  • Micronutriënten*
Glucose is belangrijk als brandstof voor je cellen. Glucose komt van nature voor in fruit en honing. Een andere bron van glucose is zetmeel, dit is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit vooral in aardappelen en graanproducten. Toch is er een verschil tussen snelle koolhydraten (suiker, zoet beleg, koek, chips, witte meel, aardappelen, witte rijst, pasta en brood) en langzame koolhydraten (spelt, quinoa, zilvervliesrijst, zoete aardappel).
 
Dit zit hem in de opname in de bloedbaan. Snelle koolhydraten geven direct een piek in de bloedsuikerspiegel. Een gevolg hiervan is dat glucose een reactie aangaat met eiwitten uit het lichaam en zo AGE’s vormt. Andvanced Glycation Endproducts. Dit maakt eiwitten hard en tasten structuren van de huid aan. Rimpels en slechte wondgenezing zijn het gevolg.
Mijn advies is om zo weinig mogelijk (geraffineerde) snelle koolhydraten te eten. 
*Macronutriënten: voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen; koolhydraten, eiwitten en vetten.
*Micronutriënten: voedingsstoffen waarvan minder dan een gram per persoon per dag via voedsel wordt opgenomen.

 

Reacties

Populaire posts