Vitamine C, wat doet het met je huid?

Vitamine C is een sterke antioxidant, dat wil zeggen, het vangt vrije radicalen om schade aan de huid te voorkomen. Een must voor een frisse, gezonde en jonger uitziende huid. Maar welke voordelen heeft vitamine C nog meer en hoe kan je erachter komen of er vitamine C in je huidverzorging zit?

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen. Dit zorgt voor elasticiteit en stevigheid van de huid. De weefsels die onze huid structuur en stevigheid geven zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine C. Daarnaast heeft het een huidoplichtende werking.Wat is de benaming in de INCI lijst [ingredientenlijst] van vitamine C? Er zijn verschillende benamingen voor:
  • ascorbic acid
  • ascorbyl palmitate 
  • sodium ascorbyl phosphate
  • ethyl ascorbic acid
  • ascorbyl glucoside
  • magnesium ascorbyl phosphate
Vitamine C is een instabiele stof  en verliest haar effectiviteit wanneer ze wordt blootgesteld aan zuurstof, hitte en licht. Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken, dat vitamine C gestabiliseerd kan worden, door het als het ware "in te kapselen".

Door het omhullen van vitamine C-moleculen met het mineraal zink en hiervan minuscule ingekapselde deeltjes (nanodeeltjes) te vormen, kunnen vitamine C-moleculen langer stabiel blijven, dieper doordringen in de huid en gedoseerd worden afgegeven aan de huid, waardoor het gedurende langere tijd actief is.


De JANSSEN COSMETICS Vitaforce C CreamVitaforce C Skin Complex [serum] en SUPERFRUIT BOX bevatten sodium ascorbyl phosphate: natriumascorbylfosfaat, een stabiele, in water oplosbare vorm van vitamine C die werkt als antioxidant en daarnaast effectief is voor het verhelderen van een ongelijkmatige teint. 

Het verschil tussen de Vitaforce C Cream en het serum qua effectiviteit is de plaats van de werkstof [in dit geval vitamine C] in de INCI lijst. Bij de Vitaforce C Cream staat sodium ascorbyl phosphate op plek 13, bij het Vitaforce C Skin Complex op plek 4! Staat het ingrediënt hoog in de lijst dan zit er een hoger percentage in het product. Als deze onderin de lijst staat zal de vitamine C een mindere werking hebben. Voor vitamines geldt dat de werking in de huid goed is als de hoeveelheid in een product hoger dan 3% is.  De NEODERMA NEO-WHITE Day Face Cream SPF 15 bevat ascorbyl glucoside. Dit is een vitamine C derivaat, een derivaat wil zeggen dat er "een andere stof aan het ingrediënt vast geplakt wordt" waardoor de vitamine C niet kan reageren met zuurstof en stabiel [lees: effectief] blijft. De ascorbyl glucoside wordt niet geheel toevallig in de INCI lijst van de NEO-WHITE Day Face Cream SPF 15 gevolgd door tocopheryl acetate, dit is een derivaat van vitamin E en bied een bescherming tegen een beschadiging van de huid door UV-stralen. Vitamine C en E versterken elkaar en zullen o.a. een droge huid herstellen en pigmentvlekken verminderen.

De PRIORI Barrier Restore Complexe bevat ascorbyl palmitate, een stabiele vorm van vitamine C die effectief is als antioxidant [vermindert schade door invloeden van buitenaf, anti aging].

Wist je dat vitamine C ook een bewezen werking heeft bij het verminderen van onzuiverheden? Vitamine C heeft een hoge zuurwaarde, waardoor het bij aanbrengen in de juiste formule de huid triggert om zichzelf te helen. Vitamine C is dus op meerdere vlakken inzetbaar!

Reacties

Populaire posts